Diagnosztika

Vérvizsgálat

A kimutatás folyamata a gazdik számára kicsit bonyolultnak tűnhet, hiszen a felnőtt férgek és a lárvák kimutatása külön tesztekkel történik.

A felnőtt férgeket egy gyorsteszt, az ún. ELISA- teszt mutatja ki. Különféle gyártók többféle tesztje van forgalomban jelenleg, ezek megbízhatósága eltérő lehet. A gyorsteszt fél- egy órán belül választ ad. Első lépésként ajánlatos egy ilyen vérvizsgálatot végeztetni minden 1 évesnél idősebb kedvencünknél, majd ennek eredményének fényében továbblépni. Azt azonban mindenképpen tudnunk kell, hogy a teszt nőstény felnőtt férgek kimutatására alkalmas. Amennyiben a teszt negatív, az azt jelenti, hogy nincsen 2-nél több nőstény féreg az állat szerveztében (statisztikailag kis esély van rá, de meg kell említeni, hogy csak hím felnőtt férgek ottléte esetén is negatív lesz a teszt). Ez esetben érdemes elkezdeni a szívféreg elleni megelőző kezelést, vagyis magakadályozni, hogy ezek után már megfertőződhessen az állatunk. A férgek életciklusát újra áttekintve látható, hogy javasolt az első teszt végzéséhez képest fél év múlva egy ismételt ELISA vizsgálatot végeztetni, hiszen ha az első teszt idejében esetleg voltak fiatal felnőttek a szervezetben – a teszt csak felnőtt férget mutat ki-, akkor addigra azok pont ivaréretté, kimutathatóvá válnak.

Pozitív teszt Negatív teszt

Szakmailag helyesen csak a két egymás után, legalább fél éves időközzel végzett kettős negatív teszt esetén lehet kimondani az állatról, hogy nem szívférges. Természetesen az első teszt elvégzésétől kezdve folyamatosan preventív (megelőzésre alkalmas) szereket kell kapnia az állatnak élete végéig.

A lárvák, vagyis mikrofiláriák kimutatására leggyakrabban 2 vizsgálati módot használunk: Knott teszt, illetve egy csepp vér mikroszkópos vizsgálata.  Az erre vonatkozó vizsgálatokra érdemes a vért az esti órákban levenni (18-22 óra között), ugyanis ekkor – a szúnyogok életciklusához igazodva- nagyobb mennyiségű mikrofilaria található a vérben.

Ha a lárvavizsgálat is pozitív lesz (pozitív ELISA teszt mellett), akkor már majdnem biztosak lehetünk benne, hogy az állat a betegségben szenved. Teljes biztonsággal azonban csak egy költségesebb, ún. PCR-vizsgálat (DNS alapú vizsgálat) pozitív eredménye esetén mondható ki a szívférgesség. Itt kell megemlíteni a bőrférgességet, illetve a kevert fertőzést. A bőrféreg a szívféreggel szoros rokonságban áll, a vérben lévő lárváikat csak PCR vizsgálattal lehet teljes bizonyossággal elkülöníteni. Ezért van jelentősége ennek a vizsgálatnak abban az esetben is, amikor mindkét előző teszt pozitív eredménnyel zárult, mert bár a szívférgesség ténye igen nagy valószínűséggel kimondható, azonban előfordulhat kevert fertőzés is, amikor egy időben szívférgesség és bőrférgesség is jelen van szervezetben. A felnőtt bőrférgek kimutatására jelenleg nincs vérből alkalmazandó diagnosztikai módszer, ezért ezeknek a lárváknak a DNS vizsgálatával derülhet fény a bőrféreg fertőzésre. A PCR vizsgálat pár napot vesz igénybe, speciális laboratóriumi körülmények szükségesek hozzá.

 

Szív ultrahang vizsgálat

UH

Amennyiben a vérvizsgálat pozitív eredményt adott a továbblépéshez mindenképpen szükséges egy szív ultrahang végzése. Egyrészt azért is fontos ez a vizsgálat, mert a betegség megítéléséhez és a megfelelő kezelési javaslat kiválasztásához nélkülözhetetlen ennek az eredménye. Ha a férgek láthatóak a tüdőartériában, akkor sokkal előrehaladottabb állapot áll fenn, ezért más kezelési módot helyezünk előtérbe, mint abban az esetben, amikor a vizsgálat negatív eredménnyel zárul. Fontossága másrészt abban is áll, hogy az ultrahang során fény derül arra is, hogy bármilyen maradandó, következményes szívprobléma adódik-e a fertőzésből. Ezeket természetesen kezelni szükséges a későbbiekben is.

 

Röntgen vizsgálat

A pozitív véreredmény után a kezelés megkezdése előtt javasolt egy röntgenvizsgálat. A mellkas röntgen vizsgálata kiemelt fontosságú a betegség stádiumba sorolásának szempontjából. A felvételen a szívférgek ugyan nem láthatóak, de részletes képet kapunk a tüdő, valamint a nagy erek állapotáról, a férgek kártétele láthatóvá válik.

 

A tesztek értékelése és egyéb vizsgálatok végzése az állatorvos feladata. Sok rendelőben már helyben is végeznek ilyen teszteket, hiszen a gyorsteszt elvégzéséhez nem szükséges különleges felszerelés.

A kezelést mindig az adott esetre vonatkozóan kell kiválasztani. Minden fertőzött állatot kezelni kell, legminimálisabb esetben is kötelezően meg kell akadályozni, hogy a fertőzést továbbadja.