Gyógykezelés

A szívférgesség diagnózisa után az első és legfontosabb lépés, hogy meggátoljuk a betegség továbbadásának lehetőségét, vagyis hogy más állat is megbetegedhessen. Felelős gazdiként ez is fontos feladat. Preventív, vagyis megelőző szereket használunk, amelyek elpusztítják a szívféreg lárváit, vagy távol tartják a szúnyogokat megakadályozva ezzel a betegség terjedését.

A célunk a kezeléssel a férgek elpusztítása. A katéteres eljárás kivételével ez a folyamat a férgek szervezeten belüli pusztulásával jár, tehát kockázatosnak mondható.  Nem szabad azonban elfelejteni, hogy tulajdonképpen a fertőzöttség maga is egy „időzített bomba”, hiszen a tüdőben élő férgek bármely pillanatban komoly keringési problémát tudnak okozni, akár hirtelen halált is előidézhetnek. Téves tehát az a feltevés, hogy helyesebb nem kezeltetni, mert a kezelés nagyobb kockázattal jár, hiszen sajnos a kezeletlen állapot is bármely pillanatban tragédiához vezethet.

Többféle kezelési mód is van jelenleg, aminek segítségével felvehetjük a harcot a férgekkel. A megfelelő döntéshez az elsődleges lépés az állat általános állapotának felmérése és a betegség státuszának meghatározása, vagyis hogy mennyire előrehaladott állapotban van a kór és mire lehet számítani a későbbiek során. Minden eset más és más, egyedileg kell mérlegelni az állat életkora, a betegség státusza, a gazdi anyagi helyzete és egyéb tényezők alapján, hogy mi lenne a legjobb döntés. Érdemes a témában tapasztaltabb állatorvoshoz fordulni, hiszen nem egy átlagos, mindennapi problémáról van szó.

Melarsomine injekció (Immiticide)

Az Immiticide (melarsomine hatóanyag) injekció jelenleg az egyetlen erre a célra kifejlesztett és hivatalosan használatos szer a szívférgek elpusztítására. Magyarországon jelenleg nincs törzskönyvezve, a kezelésekhez külföldről lehet beszerezni. A kezelés lényege, hogy egy antibiotikumos előkezelés után az injekciót mélyen a csípőizmokba kell befecskendezni. Régebbi protokoll szerint kétszer (24 órás időközzel) kell alkalmazni a szert, azonban az Amerikai Szívféreg Társaság ajánlása szerint manapság már 3 injekció beadása javasolt, csökkentve ezzel a lehetséges mellékhatások súlyosságát. A pontos és fájdalommentes beadás érdekében a beavatkozáshoz ajánlatos bódítani az állatot. A szer hatásaként a férgek fokozatosan pusztulnak el (majd kisebb darabokra esnek szét, amiket a szervezet megfelelő sejtjei eltakarítanak). Kiemelkedő fontosságú a kezelés alatti mozgáskorlátozás, hiszen a szapora pulzus és az élénk keringés elsodorhatja ezeket a féregdarabokat komoly keringési problémát, thrombózist és embóliát okozva. Ebből is látható, hogy a kezelés sajnos nem veszélytelen, ezért nem is minden betegnél ez az elsődlegesen választandó kezelési mód.

1.nap mikrofilaria elleni szer adása
1-28. nap Doxycycline tabletta szedése 4 hétig
30. nap mikrofilaria elleni szer ismétlése
60. nap 1. Immiticide injekció beadása, mikrofilaria elleni szer ismétlése
90. nap 2. Immiticide injekció beadása, mikrofilaria elleni szer ismétlése
91. nap 3. Immiticide injekció beadása
120. nap Knott teszt (mikrofilaria kimutatására)
271. nap antigén teszt (ELISA-teszt)

Immiticide

Katéteres szívféreg eltávolítás

A szívférgek alapvetően a tüdő ereiben élősködnek. Előrehaladottabb betegség esetén, illetve amikor nagyszámú féreg van a szervezetben, a férgek a kedvezőbb életkörülmények reményében a tüdőartériában „haladva” a szív közelébe jutnak (illetve ha valamely, vérnyomást csökkentő körülmény oda juttatja őket pl. altatás). A tüdőartériába jutott férgek egy ultrahangos vizsgálat során a tapasztalt szem számára láthatóvá válnak. A katéteres eltávolítás csak abban az esetben jöhet szóba egy szívférgességgel diagnosztizált kutya esetében, ha a szívultrahang vizsgálat során láthatóak a férgek a tüdőartériában. Ha a vérvizsgálat egyértelműen szívférgességre utal, azonban az ultrahang során nem láthatóak férgek, akkor elsődlegesen a gyógyszeres, injekciós kezelés a választandó. A katéteres eljárással a szívben illetve a tüdőartériában lévő férgeket lehet eltávolítani egy műtéti beavatkozás során. A műtét lényege, hogy a nyaki fő vénán keresztül egy speciális katétert vezetnek fel a szíven át a tüdőartériába és eltávolítják az ott lévő férgeket.  Általában kombinált kezelés során alkalmazzuk ezt az eljárást, hiszen a tüdőben „láthatatlanul” maradhatnak még férgek, ezért a műtétet követően ajánlott a gyógyszeres kezelés megkezdése is. Az ok, ami elsődlegesen választandóvá teszi ezt a beavatkozást az az, hogy a tüdőartériában (vagy a szívben) lévő, ultrahangosan láthatóvá vált férgek igen nagy kockázatot jelentenek az állatra, hirtelen állapotromlás, akár napokon belüli elhullás is bekövetkezhet. Ezt a műtéti módot rutinszerűen alkalmazzák olyan külföldi országokban, ahol a szívférgesség problémája évek óta a megbetegedések élén szerepel. Hazai gyakorlatba való bevezetése jelenleg kezdeti fázisban tart, amit az a tény is nehezít, hogy a speciálisan erre a célra kifejlesztett katéter gyártása évekkel ezelőtt megszűnt. Optimizmusra ad azonban okot egyéb, alternatív katéterekkel történő megoldások lehetősége.

Katéteres szívféreg eltávolítás Katéteres szívféreg eltávolítás

Pulzáló doxycycline terápia

A betegség bizonyos stádiumaiban lévő eseteknél egyetlen kezelési lehetőségként az ún. pulzáló doxycycline terápia merül fel. Például azokban az előrehaladott esetekben, amikor az Immiticide injekció alkalmazása túl nagy kockázattal járna, de nem hagyhatjuk kezeletlenül az állatot. Ekkor használhatjuk kúraszerűen a doxycycline antibiotikumot, ivermektin hatóanyagú készítményekkel kombinálva. Ez a kezelés választandó abban az esetben is, amikor a gazdi anyagi helyzete sajnálatosan nem enged meg más, hatékonyabb, de költségesebb kezelési módot. A terápia azon az elven működik, hogy az antibiotikum elpusztítja a férgekkel szoros szimbiózisban élő baktériumokat (Wolbachia), ami a felnőtt férgek életére is negatív hatással van, így azok lassan elpusztulnak. A módszer tapasztalati tényekre alapul, tudományosan nem bizonyított, viszont számos esetben negatív kontroll teszttel alátámasztható. A „pulzáló” név pedig abból adódik, hogy havi váltásban érdemes alkalmazni a gyógyszert (1 hónapig szedi az állat, majd 1 hónap pihenő időszak következik), szüneteket iktatva a kúrába a máj védelme érdekében. A terápiát ki kell egészíteni 2 hetente ivermektin hatóanyagú készítménnyel. Azt azonban nem lehet előre kiszámítani, hogy az adott állatnak milyen hosszúságú kúrában kell részesülnie a negatív eredményig. Bizonyos esetekben pár hónap után, más esetekben viszont csak 1,5-2 év után látható negatív eredményű kontroll teszt.

Pulzáló doxycycline terápia

Minden esetben a kezelő állatorvos feladata kiválasztani az adott esetre vonatkoztatva a legideálisabb kezelési módot.