Mi a szívféreg?

SzívféregA szívféreg (Dirofilaria immitis) a fonalférgek törzsébe tartozó, vékony, fehér, kb. 12-30 cm hosszú féreg. Szoros rokonságban áll a bőrféreggel (Dirofilaria repens).

A szívféreg kifejezés valójában nem pontos, mivel a férgek a gazdaszervezetben a tüdő nagy ereiben élnek és vérplazmával táplálkoznak. Szívben való megjelenésük súlyos fertőzöttségre, előrehaladott állapotra utal. Halál után a biológiai folyamatok következményeként a szívbe kerülnek, boncolás során itt fedezték fel őket elsőként, így innen származik a mindennapokban használatos elnevezésük is.

A betegség az elmúlt évtizedig főleg a mediterrán országokban (Horvátország, Olaszország), valamint az USA, Ausztrália, Japán területein fordult elő. Egzotikus betegségnek számított és csak a külföldre nyaralni induló kutyások voltak tájékozottak a védekezés terén. Sajnos a betegség már évek óta jelen van Magyarországon is, de a köztudat mindössze egy-két éve kezdett jobban összpontosítani a jelenlétére. Hivatalosan 2009-ben volt az első olyan eset, amikor szívférgességet diagnosztizáltak egy olyan kutyán, amelyik biztosan nem hagyta el a Magyarországot egész életében. Azóta egyre több a fertőzött esetek száma, ami az elmúlt évben robbanásszerűen növekedni látszott. Azonban fontos megemlíteni, hogy a most diagnosztizált esetek az elmúlt években fertőződtek meg.

A fejlődés szempontjából különféle alakokat különböztetünk meg, mint felnőtt féreg, lárva és preadult („előfelnőtt”). A felnőtt férgek hím- és nőstény férgek lehetnek, ezek külalakja is eltérő, a nőstény férgek hosszabbak és vastagabbak. A felnőttek utódai a lárvák (a legfiatalabb lárvaalak a mikrofilaria), a preadult pedig tulajdonképpen a kettő közötti állapotnak, fiatal felnőttnek felel meg.

A parazitológiában gazdaszervezetnek nevezzük azt a szervezetet, amelyben a parazita élősködik. A szívféreg természetes gazdája a kutya, azonban egyéb fajok is megfertőződhetnek, ide tartozik a róka, farkas, prérifarkas, macska, vadon élő ragadozók, menyétfélék, oroszlánfóka és az ember.